Menu
Tablet menu

Om Guide Michelin

Om Guide Michelin, restaurangerna och däckförbrukning.

Redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin utkom första utgåvan av Guide Michelin. Syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet för att...

 1. Slita på däcken så att bilisterna skulle behövde köpa nya.
 2. Sprida intresset om bilar så att allt fler skulle köpa bilar och därmed öka försäljningen av däck.

Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. På den tiden fanns det cirka 3 000 bilar i hela Frankrike varav 95 procent av bilarna fanns i Paris. Det fanns inte så många mackar på den tiden så de första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka, hur man bytte däck, glödlampor samt var man kunde äta en bit mat och sova över. Det övergripande syftet var och är fortfarande att stimulera resandet – något som fortfarande idag finns kvar i Michelins anda om – ”en bättre väg framåt”. Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet.

Restaurangernas åtråvärda stjärnor,
de korslagda besticken & hussymbolerna.

I Guide Michelin betygsätts maten, bara maten,
med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga
intryck belönas med korslagda bestick (1 - 5 bestick).
Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort
med hussymboler i olika storlekar. Röda bestick och
hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.

 • - Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att
  restaurangen är "värd en resa i sig",
 • - Två stjärnor betyder att restaurangen
  är "värd en omväg",
 • - En stjärna betyder att det är en
  exceptionellt bra restaurang i sin kategori.

 

Hur går bedömningen till?

Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:

 1. Kvaliteten på råvarorna.
 2. Hantverket – d.v.s. smaken och matlagningen.
 3. Personligheten – d.v.s. hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck.
 4. Värde för pengarna.
 5. Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.

Guiden sorterar ett urval av hotell och restauranger i olika prisklasser. Vissa restauranger belönas med en ”Bib Gourmand” som indikerar att det är en bra restaurang som serverar bra mat till rimliga priser. I Frankrike till exempel, serverar alla Bib Gourmand restauranger tre rätters middagsmenyer för under 35 Euro. I Guide Michelin New York City finns en kategori av restauranger där du äter middag för under 25 dollar. Så guiden hjälper läsaren att hamna rätt när man kommer till en ny stad och inte vill äta på ”turist-restaurangen”.

Vilka är inspektörerna och hur blir man en inspektör?

Ofta har Guide Michelin-inspektörerna en gedigen grundutbildning på restaurang eller hotell-skolor och flera års erfarenhet från branschen. Därefter genomgår man en sex månader lång internutbildning där man skapar en samsyn kring hur mat ska bedömas och de olika kriterierna. Det ska vara samma typ av bedömning oavsett vilken inspektör som besöker en restaurang. Till sist besöker man restauranger tillsammans med en erfaren inspektör under flera månader för att försäkra att bedömningarna görs på samma sätt av alla inspektörer. Till slut gör de egna inspektioner. Alla Guide Michelin-inspektörer är anonyma för att försäkra läsarna av guiden om att inspektörerna inte får någon speciell service utan behandlas på samma sätt som vilken gäst som helst. Anonymiteten och oberoendet är viktiga för att garantera Guide Michelins rykte.

Guide Michelin eller Guide Rouge?

Den heter Guide Michelin och inget annat! Med tillägget för det geografiska område som guide omfattar. Det finns landsguider – exempelvis Guide Michelin France och stadsguider, exempelvis Guide Michelin London. Nytt sedan 2006 är att Guide Michelin nu även omfattar städer utanför Europa. Först ut var Guide Michelin New York City 2006. De guider som omfattar Sverige och de nordiska länderna heter Guide Michelin Main Cities of Europe och Guide Michelin Nordic. Main Cities handlar om ett urval av viktiga stora städer i Europa där bl.a. Göteborg och Stockholm är med. Nordic är med detaljerad här i Skandinavien / Norden. Michelin producerar även gröna guideböcker som är mer turistguider.

 

Guide Michelin i din smartphone

Nu går det också att ladda ned Guide Michelin som en applikation till android telefoner och iPhone. På så sätt kan man lätt hitta till närmsta stjärnkrog och bra hotell. Applikationen hittar du på Google Play eller i din iPhones "App Store" om du söker på orden "guide michelin"

Var hittar jag Guide Michelin?

Michelin Nordic erbjuder inte direktförsäljning av Guide Michelin, utan du hittar den i bokhandeln exempelvis hos Kartbutiken i Stockholm>>>

Här hittar du Michelins urval av restauranger i Stockholm>>>

 

Länkar som vi rekommenderar:

 1. Förslag
 2. Om
 3. Följ
VodkabarenNordostasiatisk matRESTAURANGDISTRIKTStallmästaregårdenASIATISKA RESTAURANGERAGVärdshusMellersta Asiens kökGojoSpanska restauranger

Stockholm RestaurangGuide är främst framtagen för vår huvudstads besökare

Läs mer