Menu
Tablet menu

Den nya svenska pizzan...

Lokalodlade ingredienser kännetecknar den nya svenska pizzan

Att hitta riktigt god pizza i Stockholm är inte svårt. Utbudet av pizzerior är enormt och det mesta som baseras på bröd, tomatsås och ost blir gott. Släng på valfri svamp, något gott kött eller strössla färska örter över härligheten och

skjutsa in i den heta pizzaugnen. Betala några tior så har du inom klassiska ”tio minuter, en kvart” en välsmakande pizza i en låda med dig hem, redo att öppnas upp för intag framför favoritserien. Pizza har kommit att bli en klassiker i den svenska vardagen de senaste årtiondena. Men vad vi svenskar numera definierar som en klassiskt svensk pizza är under förändring.

Den älskade svenska pizzan kom till Sverige för ungefär 70 år sedan, men blev populär först under 1980-talet. Då var klassiker som Hawaii och Capricciosa det som efterfrågades. Senare tog sig kebabpizzan snabbt uppåt i topplistorna. Förra året dominerade kebabpizzan beställningarna totalt sett i Sverige. Pizza är ett återkommande inslag i veckomatsedeln för de flesta svenskar. Vissa har som tradition att beställa pizza varje helg, medan andra håller sig till särskilda tillfällen. Mest pizza säljs på nyårsdagen i Sverige.

Precis som alla andra företag påverkas även pizzeriorna av rörelserna i samhället. Många svenskar har tagit det stora och viktiga steget mot mot en mer medveten livsstil. En livsstil som har hållbarhet och klimatpåverkan i åtanke. I verkligheten speglas det här på pizzeriorna i form av den lokala närvaron. Idag är det inte exotiska ananasskivor, importerade champinjoner och massproducerad skinka som spelar huvudrollen på svenskens favoritpizza. Istället har användningen av lokala råvaror ökat och blivit mer och mer viktig.

I somras slog en variant av den nya svenska pizzan igenom stort. Toppad med löjrom och gräddfil tog pizzan klivet in i det svenskaste vi har. Det var Taverna Brillo som bjöd på idén, och de är schyssta nog att dela med sig av receptet. Flera andra pizzerior i Stockholm har inspirerats och erbjuder många spännande alternativ gjorda av lokalodlade råvaror. Söderfavoriten Bananas har numera en populär broccolipizza på menyn. Dessutom har de en specialare som toppas med veckans bästa lokala grönsaker – en hit bland medvetna Stockholmare. En annan populär pizzeria som har hakat på trenden med den nya svenska pizzan är Omnipollos Hatt. Där serveras en pizza där allas vår favoritknöl, potatisen, spelar huvudrollen. Det blir knappast mer svenskt än så.

Vad som räknas som en klassisk svensk pizza håller alltså på att förändras. Tidigare har de flesta tänkt på kebabpizzan som det svenskaste vi har i pizzaväg. I takt med att tiden har gått, samhället förändrats och preferenserna med det, har fokus flyttats. Vi vill äta svensk mat för att minska vår påverkan på klimatet, men vi vill också kunna njuta av en pizza utan att känna skuld. Genom att lägga lokalodlade grönsaker och lokalproducerat kött på pizzan hittas en kompromiss. Och kompromisser är just det vi behöver för att kunna skapa de förändringar som krävs, men samtidigt kunna njuta av livet. - Och pizza.

  1. Förslag
  2. Om
  3. Följ
RestauranggatorNyckelvikens HerrgårdDolce VitaGute Grill & BarSpringRolls Bar och restaurangEkstedt *Restaurang RökerietLibanesenLilla KarachiKarla Café & Restaurang

Stockholm RestaurangGuide är främst framtagen för vår huvudstads besökare

Läs mer